Eigen bijdrage leaseauto

Werkgevers kunnen aan werknemers die een leaseauto van de zaak hebben een eigen bijdrage in rekening brengen voor het privégebruik van de leaseauto.
De eigen bijdrage is niet hetzelfde als de bijtelling.

De bijtelling is namelijk het bedrag dat de fiscus rekent in verband met het privégebruik van de auto.

De hoogte van de eigen bijdrage van uw leaseauto is afhankelijk van de gemaakte afspraken met uw werkgever. Het is ook mogelijk dat de werkgever u geen eigen bijdrage geeft. De hoogte van de eigen bijdrage voor de leaseauto is afhankelijk van de soort auto en het aantal kilometers dat u privé rijdt.

De eigen bijdrage voor uw leaseauto trekt de werkgever af van de bijtelling. Is uw eigen bijdrage hoger dan de bijtelling? Dan wordt de bijtelling €0. De bijtelling kan nooit negatief zijn. De eigen bijdrage is fiscaal aftrekbaar en iets anders dan de bijtelling.

Is de eigen bijdrage van de auto aftrekbaar?

Bijtelling en eigen bijdrage
Indien u in loondienst bent en u rijdt een (bestel) auto van uw werkgever, dan geldt de “ regeling privégebruik auto van de werkgever”. Dat betekent dat uw werkgever een bedrag bij uw loon moet betalen, omdat u voordeel hebt van dit privégebruik.
Het bedrag dat bij uw loon wordt geteld heeft de zogenoemde bijtelling De bijtelling is meestal 22% van de catalogusprijs van de auto. Betaalt u uw werkgever een vergoeding voor het privégebruik? Dan wordt dit bij de bijtelling in mindering gebracht.

Indien u niet meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privégebruik, en u kunt dit bewijzen, dan hoeft uw werkgever niks bij uw loon bij te tellen.
De eigen bijdrage voor een leaseauto is niet verplicht, het kan dus zijn dat uw werkgever het niet in rekening brengt, of dat u dat als werkgever niet doet, of dat u overeenkomt dat u hem niet hoeft te betalen. Het is een keuze van de werkgever en deze dient dit aan u te overleggen.
De werkgever kan hierdoor de eigen kosten drukken. Rijdt u bijvoorbeeld een leaseauto van de zaak, dan kost dit uw werkgever bijvoorbeeld €500 in de maand. Indien u €100 per maand aan eigen bijdrage betaalt dalen de kosten voor de werkgever.

De eigen bijdrage voor een lease auto is iets anders dan de bijtelling. U mag hem in mindering brengen op de bijtelling, daardoor is deze aftrekbaar. De auto van de zaak wordt gerekend als inkomen. De bijtelling is een virtueel bedrag aan ontvangen waarde dat de belastingdienst berekend bovenop uw bruto jaarinkomen. In sommige gevallen kunt u de eigen bijdrage van uw lease auto in mindering brengen met de bijtelling. Voorbeeld: Stel uw eigen bijdrage is €100 euro per maand, dus €1200 per jaar. Uw auto is €10.000,00 waard, 22% bijtelling is €2200 euro. De eigen bijdrage wordt dan van die €2200 afgetrokken. In dit geval dus €2200-€1200=€1000. U heeft dus nog maar €1000 bijtelling. In dit geval kunt u uw eigen bijdrage dus wel in mindering brengen. Maar of het echt aftrekken is. Het is in ieder geval mooi meegenomen.

Indien u een inkomen heeft van €20.000,00 per jaar en u telt daar die €1000 bij op dan heeft u een jaarinkomen van €21.000,00 per jaar, in plaats van €22.000,00 per jaar indien u de bijtelling zonder de eigen bijdrage er bij op telt. U heeft dus een minder hoog inkomen door het er vanaf te trekken. Dit kan in uw voordeel werken. Sommige toeslagen kunnen namelijk bij een hoger inkomen lager worden. Indien u nog van kinderopvangtoeslag gebruik maakt kan dit ook erg veel schelen in de kosten voor de kinderopvang. Het zijn dus eigenlijk wel mooie belastingvoordeeltjes die je eruit kan halen. De eigen bijdrage kan dus vervelend zijn maar ook voordelig.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de Belastingdienst, gemeente, maatschappelijk werk, accountant of uw notaris. Het zijn diverse instanties die u erbij kunnen helpen.

Is de eigen bijdrage dan echt aftrekbaar? Het is echt totaal afhankelijk van de situatie en van uw eigen inbreng. Het is belangrijk om dit goed te overleggen met zowel uw werkgever als uw eventuele belastingconsulent. Het is wel belangrijk dat u alles goed van te voren uitzoekt. Het kan allemaal ook nadelig uitpakken, indien u niet goed oplet.

Een auto van de zaak kan dus leuk zijn, maar ook nadelig. Via deze link vindt u meer informatie: personenauto van de zaak
Hier vindt u precies alles over de bijtelling en de vergoedingen van de belastingdienst. Het is best veel informatie dus probeer het goed uit te zoeken. Het kan u erg veel geld schelen.

In het geval van een leaseauto van de zaak mag uw werkgever geen onbelaste kilometervergoeding aan u betalen.  Echter is het wel belangrijk om dit in de gaten te houden. Indien er een fout wordt gemaakt kan dit u of uw werkgever natuurlijk ook boetes kosten. Een leaseauto is dus leuk, maar het is wel van belang dat alles nauwkeurig wordt bijgehouden. U wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Dit zou natuurlijk erg vervelend zijn.